Firavun Mezarları ve Tapınaklarla Dolu Luksor

Kahire (Kahire Gezi Rehberi) ve Mısır’ın en meşhur piramitleri Gize’de (Gize Gezi Rehberi) geçen iki hızlı günün ardından, hızımızı kaybetmeden hatta daha da hızlanarak güneye doğru yola çıkıyoruz. Hedefimiz; adeta bir açık hava müzesi olan Luksor!

Kahire’den Luksor’a Ulaşım
Kahire ile Luksor arası yaklaşık 650 km ve biz bu mesafeyi gece otobüsü ile aşmayı planlıyoruz. Gece otobüsü normal şartlar altında kulağa gayet hoş geliyor; gece uyuyorsun ve sabah uyandığında hoop varmışsın! Ama beklentiler her zaman gerçekleşmiyor. Tıpkı klima soğuğundan uyuyamayıp sabahı zor etmemiz gibi...

Mısır gezisi
Kahire'den Luksor'a ulaşımda otobüs yolculuğunu tercih ediyoruz.

Otobüs firmaları arasında en iyisi olarak söylenen GoBus firmasından biletlerimizi alıyoruz bu yolculuk için ama otobüsler pek de yeni değil, hatta bu uzun yolda muavin bile bulunmuyor. Şoföre birçok kez söylememize rağmen kapattıramadığımız klima ve onun soğuğu eşliğinde yaklaşık 8 saat sürmesi gereken yolculuğumuz çok daha fazla sürüyor. Çünkü sabahın erken saatlerinde, kelimenin tam anlamıyla hiçliğin ortasında otobüsün tekeri patlıyor. Şoför ve erkek yolcular kolları sıvayıp lastiği değiştirme işine girişiyorlar ve birkaç saat gecikmeyle de olsa sonunda Luksor’a varıyoruz.

Sayfamı instagram’da da takip etmek isterseniz  instagram/sezinlegez

Günün ilk ışıklarıyla çölde açtığımız gözlerimiz, Nil kıyısına vardıkça yeşil tarlalarla, palmiye ağaçlarıyla kelimenin tam anlamıyla renkleniyor. Değişen coğrafyadan çok net anlaşılıyor ki Nil Nehri gerçekten de bu coğrafyaya hayatı getiriyor.

Mısır Gezisi
Otobüsümüzün bozulduğu yer: Hiçliğin ortası!

Kahire’den Luksor’a ulaşım seçenekleri arasında uçak ve tren de bulunuyor. Eğer Mısır’da rotanız belliyse önceden uçak biletinizi alıp ekonomik bir ulaşım seçeneği yaratabilirsiniz. Tren olarak ise iki seçeneğiniz bulunuyor: Daha pahalı ve turistik olan gece treni veya ekonomik olan ama tüm gününüzü harcamanıza sebep olacak gündüz treni. Tren yolculuğunun süresi de yaklaşık olarak otobüs yolculuğu kadar yani 8-9 saat sürüyor.

Luksor’da Gezilecek Yerler
Kahire’den ayrılırken; Kahire-Luksor ve sonrasında Luksor-Hurgada biletlerimizi alıp, Luksor gezimizi belli bir saate sıkıştırmak durumunda kalmıştık. Yolda yaşadığımız aksilik nedeniyle zaten kısıtlı olan gezimiz iyice sıkıştırılmış paket programa dönüyor. Luksor’daki tapınakları ve kral mezarlarını haklarını vererek gezmeyi istiyorsanız iki gününüzü, hatta üç gününüzü buraya ayırmanız gerekebilir.

Mısır Gezisi
Mısır'ın Nil Nehri sebebiyle değişen coğrafyası.

Otobüsün son durağı köy gibi bir yerleşim oluyor. Çantalarımızı alırken etrafımız taksiciler ve faytoncular tarafından sarılıyor ki bu duruma artık alıştık sayılır. O hengame sırasında bir tanesi daha detaylı konuşmak için bizi ofislerine çağırıyor. Ofise gidip kısıtlı zamanımızda en verimli gezebileceğimiz rotayı belirleyip, fiyat pazarlığımızı yaptıktan sonra hemen yola çıkıyoruz. Yolda bize rehberlik yapacak birini daha yanımıza alıyoruz ama İngilizcesi pek de anlaşılmayan bu rehber arkadaşın gezi boyunca pek de işimize yaradığını söyleyemeyeceğim.

Nil Nehri
Nil Nehri ve karşı kıyıda Luksor Tapınağı.

Nil Nehri’nin iki yakasına yayılmış Luksor’un; doğu yakası antik tapınaklar ve yeni yerleşime ev sahipliği yaparken, krallar ve kraliçeler vadisinin olduğu ölüler şehri yani nekropolis batı yakasında bulunuyor. Gezilecek yerlerin birbirinden uzak oldukları göz önünde bulundurulursa aracınızın olması bir gereklilik. Luksor’un trafiği Kahire ile kıyaslanamaz ama yine de yerel bir şoför tercih etmeniz de bir gereklilik bence.

Luksor Tapınağı
Karnak Tapınağı.

Eski çağlarda adı Teb olan Luksor, tarihte birçok kez Mısır’a başkentlik yapmış. Ülkenin siyasi başkenti olmadığı zamanlarda bile dini başkent olarak anılmış. Belki de bu yüzdendir ki Luksor’da birçok antik tapınak bulunuyor. Gezilecek yerlerin ve tapınakların çok olmasından sebep, açık hava müzesi olarak nitelendirilen yerlerden biri Luksor.

Mısır Krallar Vadisi
Krallar Vadisi (foto kaynak: wikipedia.com).

Krallar Vadisi: Biz rotamıza en uzak noktadan, batı yakasında yer alan ve birçok kralın mezarlarının bulunduğu Krallar Vadisi’nden başlıyoruz. Hiçbir bitki örtüsü olmayan, çöl gibi duran kıraç vadinin görülmeyen kısmı yani yer altı asıl hazinesi. Doğu ve batı vadisi olmak üzere iki vadiden oluşan bu alanda çeşitli yerlere kazınmış 63 tane firavun mezarı bulunmuş şimdiye kadar. Şimdiye kadar diyorum çünkü hala bile yeni mezarlar bulunuyor. Milattan önce 1539 ile 1075 yılları arasında kireçtaşı tepelere oyulan bu mezarların arasında Antik Mısır’ın meşhur firavunları Tutankamon, II.Ramses ve I.Seti de bulunuyor ama bu mezarları ziyaret edebilmek için fazladan bilet almanız gerekiyor.

Mısır Krallar Vadisi
Firavun mezar odasından bir hiyeroglif örneği.

Girişte aldığınız biletle üç tane mezara giriş hakkınız oluyor. Telefon dışında profesyonel makine ile çekim yapmak isterseniz de fazladan ödeme yapmanız gerekiyor. Ziyarete açılan mezarlar dönemsel olarak farklılık gösterebiliyormuş, bizim ziyaretimiz esnasında açık olan mezarlardan rehberimizin en güzel olarak seçtiği üç mezar; IV.Ramses, III.Ramses ve IX.Ramses’in mezar odaları oluyor.

Firavun mezar odası
Krallar Vadisi'nden firavun mezar odası.

Gezdiğimiz mezar odaları genel olarak; hiyerogliflerle bezenmiş uzunca bir koridordan girilip, yine duvarları ve tavanları hiyerogliflerle dolu, mezar kaidesinin bulunduğu, bazen de birbirine bağlantılı odalardan oluşuyor. Duvarlardaki çizimler ve yazılar genel olarak iyi durumda ve ziyaretçilerini ortamın büyüsüne çekme konusunda çok başarılı!

Mısır Krallar Vadisi
Luksor Krallar Vadisi.

1922 yılında, içindeki hazinelerle beraber el değmemiş şekilde bulunan Tutankamon’un mezarı mekansal olarak küçük ve diğerleri kadar süslü olmadığı için ekstradan orası için bilet almamızı önermedi rehberimiz ama siz onu da görmek isterseniz mezar odasında firavunun mumyasını da görmeniz mümkün. Ama mezarından çıkan hazineleri görmek için Kahire Müzesi’ni ziyaret etmeniz gerek çünkü o şahane parçalar, başka birçok kral mezarlarından çıkarılan hazineler gibi Kahire’de sergileniyor.

Luksor
Kraliçe firavun Hatshepsut'un özgün tapınağı.

Kraliçe Hatshepsut Tapınağı: İkinci adresimiz Krallar Vadisi’nin yakınlarında bulunan, Antik Mısır tarihindeki sayılı kadın hükümdarlardan biri olan Hatshepsut’a adanmış tapınak. Kocasının ölümünden sonra 20 yıldan uzun süre firavun olarak ülkeyi yöneten bu sıra dışı karakter için inşa edilen tapınağın mimarisi de sıra dışı. Kireçtaşı tepenin içine oyulmuş tapınak üç kattan oluşuyor ve arkasındaki devasa kütle ile beraber, ziyaretçilerini kucaklar gibi karşılıyor. Net çizgileriyle, sıralanmış sütun dizileriyle, teraslarıyla Antik Mısır eserinden ziyade modern mimari esintileri taşıyor.

Karnak Tapınağı
Karnak Tapınağı'nın devasa kolonlarla dolu salonu.

Karnak Tapınağı: Hızlı Luksor turumuzda son durağımız olan Karnak Tapınağı için tekrar Nil’in doğu yakasına geçiyoruz. Bünyesinde tapınaklar, şapeller ve başka yapıları da barındıran Karnak, günümüzde dahi dünyadaki en büyük dini yapı komplekslerinden biri olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 1500 yıllık tarihinde 30 firavun görmüş ve her biri tarafından yapılan eklemeler ve düzenlemelerle bu ünvana sahip olmuş. Tabii ki günümüze kadar eski ihtişamının tamamını getirmeyi başaramamış ama sadece Büyük Hipostil Salonu bile eski zamanlarında ne kadar ihtişamlı olduğuna dair güçlü ipuçları veriyor. Papirüs şeklindeki 134 tane devasa kolondan oluşan bu ana hol gerçekten çok etkileyici bir mekan.

Karnak Tapınağı
Karnak Tapınağı.

Daha gezecek bir çok firavun mezarını, tapınakları, müzeleri istemeyerek de olsa geride bırakıp Kızıldeniz kıyısındaki Hurgada’ya yol almak üzere tekrar otobüs terminaline doğru koşuyoruz. Mısır’ın şimdiye kadar gördüğümüz, sarı-turuncu tonlardaki tarihi yerlerini ardımızda bırakıp, yeni renk tonlarına yöneliyoruz. Bekle bizi turkuaz-beyaz tonları!

Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz 
 instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez

Zaman:
25 Ekim-01 Kasım 2019

Rota:
İstanbul
»Kahire»Gize»Luksor»Hurgada»İstanbul

Kadro:
5 kişi

Ulaşım:
İstanbul-Kahire: Uçak (Aegean Airlines ile Atina aktarmalı 175 
$)
Kahire-Luksor: Otobüs (Go-Bus firması 15 
$)
Luksor-Hurgada: Otobüs 
(Go-Bus firması 8 $)
Hurgada-İstanbul: Uçak (Pegasus Havayolları 705 TL)

Masraf:
Gidiş-Dönüş Uçak Bileti: 1700 TL
Vize ücreti: 170 TL
Seyahat sigortası: Yok (konsolosluğun böyle bir talebi yok)
Araç kiralama: 160 
$ (Kahire'de ve Gize'de 2 gün boyunca araçla gezdik. Şoförle beraber lüks aracın günlük ücreti: 80 $)
Kahire Konaklama: Yok (Kahire'de yaşayan arkadaşımız bizi misafir etti)
Hurgada Konaklama: 90 
$ (4 gece konakladığımız otel gayet güzeldi. Tavsiye edebilirim: Sky View Suit Hotel) 
Hurgada günlük tekne kiralama: 120 $ (kişibaşı 20 $)
Müze giriş ücretleri: 85 $ (Kahire ve Luksor'da girdiğimiz tüm müze ve tapınak giriş ücretleri)
________________________________________________________________________________
6 günde toplamda yapılan harcalamalar: 40
$

1 kişi için her şey dahil gezi maaliyeti yaklaşık: 4000 TL

* Gize Piramitlerini ziyaret etmeden!
* Kahire'deki Mısır Müzesi'ne gitmeden!
* Kahire tarihi kent merkezinde gezmeden!
* Kahire'deki Zuwalya Kapısında kulelere çıkıp, kenti seyretmeden!
* Luksor'daki tapınakları ziyaret etmeden!
* Luksor Krallar Vadisi'ndeki kral mezarlarını görmeden!
* Kızıldeniz'de yüzmeden!


Önceki Yazı

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez