Atina Restoran Rehberi
20.12.2023


Atina'da Nerede, Ne Yenir?


İlk defa 2017’de gidip, beş gün kaldığım Atina’ya yolum tekrar 2023 yılında düşüyor. Yine beş günlük Atina gezisinin ana ekseni bu sefer yeme-içme oluyor. Bizim mutfağımızla oldukça paralellik gösteren komşu mutfağına dair Atina’da deneyimlediğim yemekleri ve restoranları listeleyerek karşınızdayım! Atina planı olanlar için bu bilgilerin çok işinize yarayacağını düşünüyorum. Yazarken bile yine ağzımın sulanacağından eminim:).
Atina'da Yunan Lezzetleri
Adı farklı, tadı benzer Yunan lezzetleri.
Yunan alfabesi sağ olsun, restoran isimlerinin bir bulmacaya dönüşebileceği gerçeğini göz önünde bulundurarak, tavsiye edeceğim tüm restoranların işaretlenmiş olduğu Google Map haritasını da buraya bırakıyorum. Gezerken bile bu harita üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca, fiyatlar hakkında fikir sahibi olmanız için ödediğim miktarları da yazının sonunda bulabilirsiniz. 1.
ΑΡΙΣΤΟΝ ΛΟΜΠΟΤΕΣΗ (Fırın)  Gezerken gözlemlediğim kadarıyla söyleyebilirim ki Atina’da pastane kültürü oldukça geniş. Her yerde tuzlu ve (belki de daha fazla) tatlı pastalar yapan pastaneler, fırınlar bulmak mümkün. Tavsiye edeceğim Ariston (ah be Yunan alfabesi!) Atina’nın en eski fırınlarından biri. Bu köklü geçmişi içeri girince hemen anlıyorsunuz. Çünkü seneler içerisinde dekorasyonunu modernleştirme kaygısı duymamışlar hiç. Adeta 1970’lere sizi götüren fırın, özellikle tuzlu pastalarda oldukça başarılı. El yapımı peynirli poğaça olan “kourou” ve ıspanaklı+feta peynirli veya ıspanaklı+mantarlı böreklerini denemenizi tavsiye ederim. İçeride veya fırının önünde oturma yerleri bulunmuyor, o yüzden fırından çıkınca aldıklarınızı sıcak sıcak yemek için bir köşe aramaya başlayın hemen:)
Atina Restoran Rehberi
Atina'da tam bir esnaf lokantası: Oinomageireio Epirus.

2.
Oinomageireio Epirus (Çorba ve Ev Yemeği)
  Balık pazarının içerisinde yer alan bu mekan, tam bir esnaf lokantası. Çorba ve ev yemekleri için porsiyonları büyük ve lezzetli bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz. Balık çorbası, kaşarlı mantar ve pilavlı sulu köfte yemeklerini denedik. Balık çorbası bizdekinden farklı olarak daha sebze ağırlıklıydı. Balık çorbası beklentilerimizin biraz altında kalmış olsa da genel olarak, ev yemeği ve farklı bir atmosfer için restoran önerilerine eklenmeyi hak ediyor. (Toplam: 25,50).

3. Karamanlidika (Restoran ve Şarküteri) Atina’da Türkiye’de pek görmediğimiz bir konsept dikkatimi çekiyor. Şarküteri dükkanlarının bir köşesinde veya büyük bir bölümünde restoran bulunuyor ve gerek kendi ürünleri gerekse geniş bir menü ile restoran hizmeti de sunuluyor. Bana oldukça hoş gelen bu konseptin güzel bir örneği Karamanlidika. Yüksek tavanlı, güzel bir taş binada, ortada yer alan şarküteri ürünlerini inceleyerek yemek yiyebileceğiniz bir restoran burası. Ana taş binaya ek olarak içeri kısımlarda da masalar yer alıyor, yani kapasitesi fena değil.

Atina Restoran Rehberi
Güzel iç mekanıyla Karamanlidika (foto kaynak: www.karamanlidika.gr).

Adından da anlaşılacağı gibi, Karaman’da yaşayan ve mübadele ile Yunanistan’a gelen Ortodoks Türk kökenli kişiler tarafından açılmış. Menüde yer alan pastırma, kavurma, menemen, sarma gibi yemekler ve fonda çalan Türk ezgileri ile bu köken daha da iyi anlaşılıyor. Alıştığımız suçuklu, yumurtalı kahvaltı veya öğlen, akşam yemeği için burayı listeye ekleyebilirsiniz. Menülerini detaylı bir şekilde burada görebilirsiniz.
Atina Restoran Rehberi
Karamanlidika menüsünden örnekler.

Yemeğe başlamadan önce ikram olarak incecik kesilmiş karabiberli füme antrikot ve küp kaşar peyniri servis ediliyor. Leziz bir başlangıç sonrası sipariş ettiğimiz yemeklere geçiyoruz: bulgur salatası, yumurtalı sucuk ve trüf mantarlı, zencefilli, peynirli bulgur. Yemek sonrası ise yine ikram olarak yoğurt üzerine karamelize havuçtan oluşan çok hafif ve dengeli bir tatlı ile kapanışı yapıyoruz. (Toplam: 24) .

4. O Thanasis (Restoran)  Araç trafiğine kapalı, oldukça merkezi ve doğal olarak hareketli bir sokakta bulunan bu restoran, Atina’nın meşhur yerlerinden biri. Bir esnaf lokantası izlenimi veren bu restoran Yunan mutfağından başarılı örnekleri tatmak için ideal. Başlangıç niyetine “saganaki” peyniri.

Atina Restoran Rehberi
O Thanasis'in leziz yemeklerinden örnekler.

Oldukça hareketli, merkezi ve araç trafiğine kapalı
Mitropoleos Caddesi’nde yer alan bu restoran oldukça meşhur. Bir esnaf lokantası izlenimi veren bu restoran Yunan yemeklerini tatmak için çok başarılı bir seçim olacaktır. Başlangıcı “saganaki” ile yapıyoruz. İsmi çok Japon gibi dursa da özünde tavada kızartılmış peynir olan bu aperatif, üzerine sıkılan limon ile nefis oluyor! Yeşil salata, Thanasis kebap ve yerel biralarından olan Mythos ile Kaiser’i denedik devamında. Yeşil salata inanılmaz lezzetliydi, üzerine feta peyniri koydukları tipik Yunan salatası yerine bu restoranda yeşil salatayı deneyin derim. Thanasis kebap ise pita ekmeği üzerinde dört adet şiş kebap ve yanında soğan, ızgara domates ile servis edilen yine çok lezzetli bir yemek (Toplam: 32
€).

Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz 
 instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez

İlk Atina gezimde de burada yemek yemiştim ve benle ilgilenen garson Türk olduğumu anlamıştı. Nasıl anladığını sorduğumda ise “tzatzikiyi Türkler çacıki şeklinde söylüyor, ordan anlıyorum. Ayrıca Türkiye’de de uzun yıllar garsonluk yaptım diyerek muhabbete başlamıştık. Arnavut olduğunu öğrendiğim Bilal’in memleketi olan Berat şehrini, bir önceki gezimde ziyaret etmiş olmam ise hoş bir tesadüf olmuştu. Restorana bu sefer gittiğimde de hala orada çalışıyordu ve masamızla o ilgilendi. Gezdiğin yerlerde yıllar sonra bile bir bağlantı bulmak güzel bir hissiyat! Restoranın menüsüne ve fiyatlara buradan ulaşabilirsiniz. 5. Atlantikos (Balık Restoranı) Ara bir sokaktan köşesini görüp, gidip oturduğumuz bu balık lokantası iyi ki keşfetmişiz denilen yerlerden. Yunanistan genel olarak deniz mahsülleri konusunda çok başarılı. Türkiye’ye kıyasla iyi fiyatlara taze ve lezzetli deniz ürünleri yiyebilirsiniz. Ne zaman Yunanistan’a gitme mevzusu olsa gözlerimin önünde ahtapotlar, karidesler, kalamarlar uçuşuyor!

Atina Restoran Rehberi
Deniz mahsülü için çok başarılı bir seçim Atlantikos.

Tarator ve başka bir Yunan birası olan Vergina ile yapılan açılışı; deniz ürünü tabağı (küçük karides, bebek ahtapot ve hamsiden kızartmadan oluşan), yine nefis bir salata ve yan masada görüp gözümüzün kalması sonucu sipariş ettiğimiz jumbo boy karides ızgara takip ediyor. Yemeklerin hepsi çok nefisti, deniz ürünü sevenlerin listesinde olmalı Atlantikos (Toplam: 38). 
Atina Restoran Rehberi
Valitsa'dan lezzetler ve iç mekanından bir kare.
6. Valitsa Akropol Tepesi’nin yanında yer alan Philopappos Tepesi’nin eteklerinde yer alan bu restoran, bu civarda olmanız durumunda tavsiye edebileceğim bir yer. Restoranın en belirgin iç mekan esprisi bir duvarı kaplayan, üst üste istiflenmiş eski tip valizler. Yunan salatası, kızarmış kabak çiçeği dolması, piliç ızgara ve çok hoşuma giden, pazar sabahı kahvaltısındaki anne patatesi gibi bir patates kızartmasından oluştu menü. Yanında ise ilk defa burada gördüğüm ve denediğim “baked rakı” denedim ve gerçekten çok hoşuma gitti. Bir Yunan adasına özgü olduğunu garsondan öğrendiğimiz ve sıcak servis edilen, bal aromalı rakıya başka bir yerde denk gelirseniz de denemenizi tavsiye ederim (Toplam: 32). 
Atina Restoran Rehberi
İlk defa denediğim "cooked rakı" oldukça güzel.

7. Souvlaki Kostas Yunanistan’ın en meşhur fast food’larından biri olan “souvlaki” ye her yerde ulaşmanız mümkün. Tırnak pide gibi bir ekmeğin arasında sunulan ve içerisinde cacık, soğan, domates gibi ek malzemelerin de olduğu şiş kebap özünde. Souvlaki konusunda Atina’nın en meşhur yeri Souvlaki Kostas listenizde yer almalı. Merkezi yerdeki küçük lokantayı önündeki sıradan fark edeceksinizdir.

Atina Restoran Rehberi
Külahta balık konseptiyle Zisis.

8.
Zisis
Gezerken atıştırmalık deniz mahsülü yemek isterseniz, külahlarda servis edilen kızarmış kalamar, sardalya, karides vb. farklı bir konsept olabilir. Balık restoranı olan Zisis’te masalarda oturup yemek yemeniz de mümkün. Mekanda oturup yiyeceğiniz yemekle, külahta take-away alacağınız ürünün fiyatı farklılık gösteriyor.

Yunanistan her ziyaretimde, yemek konusunda beni aşırı mutlu ediyor. Özellikle deniz mahsüllerinde taze, bol kepçe ve görece uygun fiyatlarıyla verdiğiniz ücretin karşılığını aldığınız, leziz bir lokasyon. Hem tanıdık hem farklı kültürü ve lezzetleriyle komşu başkent Atina, her zaman keyifli ve leziz bir seçenek! 
Olası Atina geziniz için şimdiden afiyetler ola!

Atina ile ilgili daha detaylı bilgiler ve gezilecek yerler için 
Atina Gezi Rehberi yazısını da okumayı unutmayın.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez