Mısır Vizesi: Vaktinde Almak veya Almamak. İşte Bütün Mesele Bu!
07.05.2023

Nedendir, nasıldır bilinmez bazen çocukluk hayallerinizin önüne başka hayaller geçer yıllar içerisinde. Çok görmek istediğiniz, liste başı destinasyon bir bakmışsınız ki arka sıralara ilerlemiş, hatta liste dışı kalmış. Benim için Mısır, tam da bu dediğim duruma örnek bir ülke.

Giza piramitleri
Kahire yakınlarındaki Gize Piramitleri.

Televizyon karşısında nefes almadan izlediğim, gizemi kurgusundan hiç eksik etmeyen National Geographic’in Mısır belgesellerinden dolayı sanırım, çocukluğumda en çok görmek istediğim yerlerden biriydi Mısır. Bir diğeri de İskoçya idi. Ama gel gör ki 25 ülke gezmişim ama bu iki yer hiç önceliğim olmamış.

İngiltere vizesinin çetinliğinden ve sterlinin TL karşısında aslan kesilmesinden dolayı puslu, sisli İskoçya yeşiline kavuşmak biraz daha bekleyecek gibi duruyor ama ufukta Mısır göründü bana! Uçak biletlerini almış, otel rezervasyonu yapmış, gezinin genel hatlarını belirlemiş, hatta yakın bir zamana kadar Kahire’de yaşayan İspanyol bir arkadaşımdan şehre dair tüyolar almış olmama rağmen hala “ufukta” diyorum çünkü mesele Mısır vizesi almak!

GÜNCEL VİZE BİLGİSİ İÇİN YAZININ SONUNA BAKINIZ

Mısır Konsolosluğu’nun resmi bir internet sitesi olup orada sistemli, düzenli bir şekilde istenilen evrakları beyan etme gibi bir durumu olmadığı için işiniz; internetteki farklı kaynaklardan doğru ve güncel bilgiye ulaşmak adına bolca araştırma yapmaya kalıyor. Ben de bu bilgi karmaşası içerisinde kendi başvurumun doğrultusunda güncel bilgileri size aktarma görevini üstleniyorum sezinlegez.com olarak:)

Mısır Kral Mezarı
Kral mezar odasından hiyeroglif örneği.

Kabul ediyorum, Schengen vizesi evraklar arasında boğulmanıza sebep olup biraz zorluyor ama en azından her şey net ve belli bir standartta. Ama Mısır vizesi öyle değil. İki ülke arasındaki siyasi durumun bile başvuruda istenilen evraklara ve başvurunun onaylanma sürecine etki ettiği söyleniyor ki zaten 2013 yılına kadar Türk vatandaşları için sınırda kolay geçiş sağlanıyordu. Şimdi ise Mısır geziniz öncesi konsolosluğa başvuruda bulunup 2-3 ay vizenizi beklemeniz gerekiyor. Evet yanlış okumadınız üç ayı bulabiliyormuş vizenin sonuçlanması.

Vize süresinin bu kadar uzama ihtimalini öğrenir öğrenmez tabii ki jet hızıyla vize evraklarını toparlayıp başvuruda bulundum Mısır Konsolosluğu’na. Şimdi bu süreçle ilgili bilgileri aktarmaya başlayayım.

Mısır Konsolosluğu Nerede?
Öncelikle nereye gideceğinizden bahsedeyim. İstanbul’daki Mısır Başkonsolosluğu Bebek sahilinde yer alıyor. Daha önce boğaz turu yaparken ihtişamlı eski köşkün dikkatinizi çekmiş olma olasılığı çok yüksek. 1902 yılında saray mimarlarından ünlü İtalyan Raimondo D'aronco (ki kendisi favori mimarlarımdandır) tarafından art nouveau tarzında yapılmış çok güzel bir yapı. Ulaşımı ise gayet kolay: Beşiktaş’tan otobüse biniyorsunuz ve Bebek durağında inip, biraz geri yürüyorsunuz. Beşiktaş’tan yarım saate çok rahat ulaşabilirsiniz yani (tabii kötü bir Ortaköy trafiğine denk gelmezseniz).

İstanbul Mısır Başkonsolosluğu
Boğaza nazır ihtişamlı Valide Paşa Yalısı yani Mısır Başkonsolosluğu.

Mısır Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bireysel başvuru yapabileceğiniz gibi aracı kurumlar vasıtasıyla da başvuruda bulunabilirsiniz. Sizin için bir arkadaşınızın başvurmasını istiyorsanız, kendisine vekaletname verip işlemleri sizin adınıza yapmasını sağlayabilirsiniz. Aracı kurumlar için vekaletname verme gerekliliği yok ama vaktiniz varsa gidip kendinizin başvurmasını öneririm.
Başvuru saatleri hafta içi 09.30-11.45 arasında ama biraz erken gidip sıraya girmenizi öneririm. Sıra çok hızlı ilerlemiyor ve genelde 5’er kişilik grupları içeriye alıyorlar. İçeri almak derken de o güzel binaya girip iç mekanını da görme şansına sahip olacağım diye heyecanlanmayın benim gibi. Çünkü güvenliğin yanındaki küçük, kulübe gibi bir yapıda başvuruları kabul ediyorlar.

Mısır Vizesi İçin Gerekli Evraklar
     1. En az 9 ay geçerli pasaport ve pasaportunuzun 2 adet fotokopisi (kimlik bilgilerinizin olduğu ön sayfa).
     2. Kimliğinizin aslı ve önlü arkalı fotokopisi.
     3. Vize başvuru formu (bu adresten pdf olarak indirip çıktısını alabilirsiniz). Bu formu önceden doldurunuz, orada telaşa girmenizin hiç anlamı yok.
     4. Uçak ve otel ön rezervasyonları (Özellikle biletleri satın almayın diyorlar çünkü kendileri de vizenin sonuçlanma süresinin uzunluğunun farkındalar. Biletlerinizin yanmaması için rezervasyon yaptırın diyorlar ama rezervasyon yaptırsanız bile bunun süresi 2 gün ve o süre içinde zaten vizenizin çıkıp çıkmayacağını öğrenmeniz imkansız. Yani garanti olması açısından ya seyahat tarihinizden 3 ay önce vize için başvuracaksınız ya da biletinizi değiştirilebilir özellikte alacaksınız).
     5. 5x5 cm boyutlarında, arkası beyaz fonlu 1 adet biometrik fotoğraf (Bu fotoğrafı vize formundaki fotoğraf alanına sığacak şekilde biraz küçültüp yapıştırın. Çünkü orada herhangi bir yapıştırıcı yok, o esnada boşuna stres olmayın).
     6. İş yerinizden kaşeli ıslak imzalı izin dilekçesi (Bu dilekçede herhangi bir ticari amaç gütmediğinizi belirtmeniz önemsedikleri nokta ve bunun ispat edilmesi durumunda sorumluluğu almanızı talep ediyorlar. İstedikleri dilekçe örneğini panoda belirtmişler. Şirketinizin antetli kağıdına bu dilekçe örneğini kendinize göre uyarlayıp Türkçe olarak yazabilirsiniz).

Bunlara ek olarak eğer öğrenciyseniz öğrenci belgesi istenmekte. Eğer ziyaret sebebiniz ticari ise Mısır’daki kurumdan gelen kaşeli imzalı davetiye sunmanız gerekmekte.

Mısır vizesi iş yeri izin yazısı
Konsolosluk tarafından belirtilen iş yeri izin yazısı örneği.

Mısır Vize Ücreti Ne Kadar?
Turistik amaçlı tek girişli vize ücreti:170 TL
İş amaçlı tek girişli vize ücreti:270 TL
İş amaçlı çok girişli vize ücreti:380 TL
AIESEC vize ücreti:270 TL

Mısır Vizesini Ne Zaman Alırım?
En can alıcı soru bu oluyor çünkü bunun belli bir cevabı yok. Evraklarımı verirken gişedeki görevliye bunu sorduğumda “en az 3 hafta, en fazlası yok, bilmiyoruz” cevabını aldım. Sırada beklerken, çıkan vizesini almaya gelen biri de nisan ayında başvurduğunu ve o gün (8 ağustos) vizesinin ancak çıktığını belirtti. Ben de hala bekleme sürecinde olduğum için benim başvurumun sonuçlanma zamanını henüz sizlere aktaramıyorum, ilerleyen süreçte güncellemeleri ekleyeceğim bu yazıya.
Eğer ki 45 yaşının üzerinde veya 18 yaşının altındaysanız bu kadar uzun süre beklemenize gerek yok çünkü bu başvurular Mısır'a gönderilip oradan onay beklenmeden İstanbul konsolosluğu tarafından onaylanıyor. Yani sadece pasaportunuzu, vizenin basılması için üç günlüğüne konsolosluğa bırakmanız yeterli oluyor.

Pasaportumu Teslim Etmem Gerekiyor Mu?
Bu kadar uzun süren vize süreçlerinde tabii ki ilk akla gelen ve endişe yaratan soru 2-3 aylık süre içerisinde pasaportum Mısır Konsolosluğu’nda mı kalacak? oluyor. Başka gezi planları veya iş gezileri için pasaportunuzun size o süreçte lazım olacağını göz önünde bulundurursak bu endişe gayet yerinde ama ilk başvuruda sizden pasaportunuzu almıyorlar içiniz rahat olsun. Başvurunuzun onaylanması gerçekleşince size mail atıyorlar (ki mail atmadıklarını söyleyen de oluyor). Size verdikleri ilk başvurunuzu belirten küçük kağıt ile tekrar konsolosluğa gidip bu sefer pasaportunuzu üzerine vize basılması için bırakıyorsunuz ve vize bedelini ödüyorsunuz. İki gün sonra da tekrar gidip üzerinde Mısır vizesi olan pasaportunuzu geri alıyorsunuz.


Teoride Mısır vizenizin tamamlanma süreci bu şekilde. Ben ön başvuruyu tamamladım ve bekleme aşamasındayım. Planladığım gezinin tarihi 25 Ekim ve ben 11-12 hafta önce, 8 Ağustos tarihinde başvurdum. Merakla beklemedeyim bakalım uçuş zamanım gelene kadar vizeme kavuşabilecek miyim? Sanırım aldığım hiç bir vizede bu kadar endişeli ve stresli olmamıştım, hadi bakalım!

GÜNCELLEME (10.11.2019)
8 Ağustos 2019 tarihinde yaptığım vize başvurusuna cevap 20 Eylül'de yani 32 iş günü sonrasında, diğer bir değişle 6. haftanın sonunda geldi. Bayramın hemen öncesinde başvurduğum düşünülürse bu sürenin içinde bayram tatilinin de olduğunu belirtmem gerek. Benden sonra başvuran arkadaşlarımın vizelerinin sonuçlanma süresi daha uzun sürdü, hatta vizeyi kılı kılına aldılar denebilir çünkü sabah konsolosluğa gidip pasaportlarını geri aldılar ve öğleden sonra uçağa yetiştiler. Bir arkadaşımız ise seyahat zamanına kadar vizesi çıkmadığı için bize katılamadı maalesef. Gördüğünüz gibi daha Mısır'a gitmeden aylar öncesinden, İstanbul'da başladı maceramız. Bu yüzden  Mısır gezimi "macera içinde macera" olarak tanımlıyorum. Şimdi onay sürecine ve size yardımı dokunacak detaylara devam edeyim.

Vize Onayı Sonrası Ne Yapmak Gerekiyor?
* Öncelikle ilk başvurunuz sonrasında maillerinizi dönem dönem kontrol etmenizi öneririm çünkü konsolosluktan gelen mail, önemsiz postalar klasörüne düşüp, gözünüzden kaçabilir.
Bilginiz olması açısından mailin geleceği adres şu: egypt.consulate.istanbul@hotmail.com
* Onay mailiniz geldikten sonra hafta içi 09.30-12.00 saatleri arasında pasaportunuzu, vizenin basılması için konsolosluğa götürmeniz gerekiyor. Bu sırada yanınızda bazı evrakların da olması şart. O evraklar da şunlar:

1. Pasaport
2. Pasaportunuzun A4 kağıdına basılmış 1 adet fotokopisi
3. 1 adet fotoğraf (ilk başvuruda verdiğiniz fotoğrafın aynısı olabilir, beyaz fonda biometrik fotoğraf)
4. Nakit olarak vize ücreti bedeli
5. Turistik başvurular için; ücreti ödenmiş uçak biletleriniz ve otel rezervasyonlarınıza ait belgeler

Tüm bu belgeleri teslim edip, vize ücretini ödedikten sonra pasaportunuzu geri alacağınız tarihin ve saatin yazdığı küçük bir kağıt veriyorlar. Vizenin pasaportunuza basılma süresi 3 iş günü olarak belirtiliyor. Biletlerinizin tarihlerini ayarlarken bu detayı göz önünde bulundurun. Hatta pasaport teslimlerinin öğleden sonra 15.00 civarında yapıldığını da unutmayın! Size verilen küçük kağıt ile beraber, belirtilen tarihte ve saatte konsolosluğa giden herhangi birine pasaport teslimini yapıyorlar, yani bunun için sizin gitmenize gerek olmuyor. O kadarcık da kolaylık sunuyorlar, sağ olsunlar:)

Aktardığım tüm bu stresli vize başvurusu ve onay sürecinden sonra size de bizim gibi Mısır gezinizin tadını çıkarmak kalıyor. Şimdiden keyifli gezmeler!

GÜNCELLEME (07.05.2023)
Türk vatandaşlarından istenilen Mısır vizesinin iki ülke arasındaki siyası durumla çok paralellik gösterdiğini belirtmiştim yazının başında. İki ülke arasındaki nispeten durulan sular nedeniyle olsa gerek Mısır, artık Türk vatandaşlarından vize isteme uygulamasını kaldırdı. Ülkeye yine vize ile giriyorsunuz fakat, sınırda kolaylıkla vize alabiliyorsunuz. Sınırda 25 USD karşılığında vizenizi alıp ülkeye giriş yapabiliyorsunuz artık. Yani güncel bilgiler dahilinde yukarıda belirttiğim işlemleri yapmanıza gerek yok artık.

Kahire, Gize Piramitleri, Luksor ve Kızıldeniz kıyısındaki Hurgada şehirlerini kapsayan gezi notlarını okumak için buyrun 
 Mısır Gezi Notları

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez