Danimarka'yı Nasıl Bilirdiniz?
30.04.2023


Muasır medeniyetler denilince ilk akla gelen, mutlu insanların diyarı İskandinav ülkelerine Danimarka’dan giriş yapmış bulunuyorum. Kopenhag Gezi Rehberi’ne geçmeden önce, ülkeyi ve kültürünü biraz daha iyi tanımak, bir nevi girizgah yapmak adına Danimarka ile ilgili bazı ilginç bilgileri derliyorum. Keyifli okumalar.

Kopenhag
Nisan ayında Kopenhag'ı çiçekler süslüyor.


1) 
Danimarka dünyanın en mutlu ülkelerinden biri. Birleşmiş Milletler’in yaptığı değerlendirmeler sonucu belirlediği “Dünya Mutluluk Raporu”nda senelerdir ilk üç sırayı kaptırmıyor Danimarka. İlk kez 2012 yılında yayınlanmaya başlayan bu raporda Danimarka 2012, 2013 ve 2016 yılında ilk sırayı almış.

Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz 
 instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez

2) Hygge. Danimarka kültüründe ciddi bir yeri olan bu kavram belki de mutluluklarının anahtarı! Hygge (telaffuzu “hoo-gah” şeklinde) aslında hem Danimarka hem de Norveç dilinde bulunan bir kelime ama uzun zamandır Danimarka kültürüyle özdeşleşmiş. Arkadaşlarınızla, ailenizle kaliteli zaman geçirme keyfi olarak özetlenebilir. Hygge, mum ışığında, şarap eşliğinde bir akşam yemeği olabileceği gibi yaz aylarında keyifli bir piknik bile olabilir.


Pazar günü, küçük kayıklarına atlayıp kanalda veya denizde önlerindeki içkileri içip, sohbetin ve güneşin tadını çıkaran Danimarkalıların yaşadığı keyif, bence kesinlikle bir “hygge”.


Kanalda pazar keyfi tam bir Hygge.

3) Pastacılık konusunda oldukça iyi olan Danimarkalıların bu geleneği aslında Avusturya’dan geliyor. 1840’lı yıllarda Danimarka’ya yerleşen Avusturyalı pastacılar, onları pasta ile tanıştırmış. Bu yüzdendir ki Danimarka pastası olan “wienerbrød” kelime anlamı olarak Viyana ekmeği demek.

4) Danimarka’da dağ yok! Evet, ülke kocaman bir tepsi gibi dümdüz :)

Kopenhag
Round Tower'dan Kopenhag manzarası. Düzlüğün verdiği yetkiyle her yeri görebiliyorsunuz.

5) Danimarka’da en çok kullanılan ulaşım aracı bisiklet. Danimarkalıların araç sahibi olma yüzdesi %40 iken, bisiklet için bu oran %90’a çıkıyor. Kopenhag’da ciddi bir bisiklet kullanımı var. İnsanlar bisiklet yollarında bisiklet sürerken, yaya kaldırımında da iki kişinin yan yana yürüyüp sohbet ederken bir taraftan da bisikletlerini taşıdıklarını görmek çok olası. Yük veya çocuklarını taşımak için ön tarafı kabinli bisikletler de yoğunlukta.

6) Çocukluğumuzun oyuncağı olan Lego bir Danimarka markası. Dane Ole Kirk Christiansen tarafından Danimarka’nın Billund şehrinde, 1949 yılında icat edilmiş. Günümüzde bu şehirde bir Lego Müzesi bulunuyor. Ziyaret etmeyi düşünürseniz, Kopenhag’dan 3 saatlik araç yolculuğu veya 6-7 saatlik tren yolculuğu ile Billund’a ulaşmanız mümkün.

Lego Kopenhag
Kopenhag'daki Lego mağazasından Star Wars serisi.

7) Sadece güneyinde Almanya ile kara bağlantısı olan Danimarka’nın tam 444 adet adası bulunuyor ve bunlardan sadece 76 tanesinde yerleşim var. Etrafı Kuzey Denizi ve Baltık Denizi ile çevrili Danimarka’da suya en fazla 52 km uzak bulunabiliyorsunuz.

8) Kopenhag merkezinde bulunan liman, o kadar temiz ki yüzülebiliyor. Yerel halk için yazın limanda yüzme oldukça normal bir keyif. Limanı gibi musluk suları da çok temiz, Danimarka’da musluktan su içilebiliyor ve tadı da gayet güzel!

9) Danimarka’nın kullandığı elektriğin %50'si rüzgar enerjisinden sağlanmakta. Uçakla Danimarka’ya gelirken deniz ortasındaki rüzgar türbinlerinden ve Kopenhag’da uzaktan da olsa göreceğiniz rüzgar türbinlerinden de anlaşılacağı gibi rüzgar enerjisinin değerlendirilmesi oldukça iyi seviyede. Hava ne kadar iyi olsa da deniz kenarında gezerken karşılaştığım bol rüzgar, ülkenin bu konudaki potansiyelini hatırlatıyor.

Kopenhag
Askeri bir alan olan Kastellet Kalesi. 

10) Danimarka bayrağı dünyanın en eski bayrağı olma özelliğini taşıyor. 1625 yılında, kırmızı zemin üzerine beyaz İskandinav hacı şeklinde tasarlanmış. Kırmızı renk savaşı, beyaz ise barışı temsil etmekte.

Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz 
 instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez